Advies bij schulden

U kunt zelf uw schulden gaan oplossen. Maar vaak is het, ook dan, moeilijk de eerste stap te nemen. Waar moet u beginnen? In een kort stappenplan hebben we het proberen samen te vatten. En mocht u er toch zelf niet uitkomen, neem dan contact op, want we helpen u graag verder en u bent echt niet de enige!

Stap 1: Loop uw begroting na

Loop eerst al de kostenposten op de begroting na. Zijn er regelingen waar u recht op hebt en waarvan u nog geen gebruik maakt? Denk aan tegemoetkomingen en subsidies zoals kinderbijslag, huurtoeslag en tegemoetkoming school- en studiekosten. Maar ook zaken als belastingaftrek, kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, de langdurigheidstoeslag en de bijzondere bijstand worden vaak over het hoofd gezien. En voor mensen met een handicap zijn er mogelijkheden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Bekijk natuurlijk ook of u op de huidige uitgaven nog kunt bezuinigen. Kunt u energie besparen, door af en toe warmere kleding te dragen, te letten op uw elektriciteitsverbruik of door over te stappen op een goedkopere aanbieder? Is de auto wel echt nodig? En belt u af en toe niet te veel of te lang?

Stap 2: Verlaag de maandlasten van eventuele leningen

De maandlasten van een lening zijn op verschillende manieren te verlagen. Neem contact op met uw kredietverstrekker en vraag naar de mogelijkheden. Wellicht kunt u de aflossing uitsmeren over een langere periode? En hebt u een hypotheek? Dan kunt u in sommige gevallen een deel aflossingsvrij maken. U betaalt dan maandelijks minder. Neem hiervoor contact op met uw hypotheekadviseur.

Denk over dit soort zaken wel goed na, want vaak betekent het dat u langer en meer rente moet gaan betalen!

Stap 3: Zoek kapitaal

Misschien kunt u geld vrijmaken om een of meer leningen direct af te betalen. Hebt u geld op een spaarrekening? Dat kunt u gebruiken. Hebt u een eigen hypotheek en is er sprake van overwaarde? Ook die overwaarde kunt u gebruiken voor het aflossen. Informeer wel goed wat dit betekent voor uw maandlasten!

Denk ook eens aan het rijden van een goedkopere (of helemaal geen!) auto. Wellicht verdient u iets bij het omruilen? Bovendien rijden kleinere auto’s vaak goedkoper. Sommige kosten zelfs helemaal niets aan wegenbelasting.

Er bestaan fondsen die mensen in nood helpen. Neem eens contact op met Maatschappelijk Werk of met de diaconie van uw kerk. Zij kunnen u vaak op weg helpen.

Stap 4: Sluit leningen over

Leningen waarvoor u een hoge rente moet betalen, kunt u proberen in één keer af te betalen door ergens anders een lening met lagere rente af te sluiten. Want als u meerdere leningen met een nieuwe aflost, hebt u minder schuldeisers.

Een (tweede) hypotheek kan een goedkope manier zijn om dure leningen af te betalen. En wat vaak het beste uitkomt, is als een familielid of bekende u goedkoop geld wil lenen om daarmee uw andere leningen af te betalen. Maak dan wel goede afspraken over de rente en aflossing en leg dit schriftelijk vast.

Het oversluiten van een lening is alleen een oplossing als de nieuwe aflossing wel in uw budget past. En bedenk altijd dat geld lenen, geld kost.

Stap 5: Betaal gefaseerd af

Vraag één of meerdere schuldeisers of u tijdelijk mag stoppen met aflossen. Zo kunt u eerst andere schulden aflossen. Dat kan soms gunstig uitpakken wat betreft rente en looptijden.

Komt u er niet alleen uit?

Als blijkt dat u er zelf niet uitkomt, neem dan onmiddellijk contact op met een schuldhulpverlener, zoals Kredietbank Nederland. Het is altijd beter er vroeg bij te zijn, want zo vergroot u uw kans op een schuldenvrije toekomst. Maar bedenk dat het nooit te laat is om orde op zaken te stellen!

(bron: www.zelfjeschuldenregelen.nl)