Goedkoper en leuker op vakantie

Geplaatst op 31 juli 2014

Mijn vrouw maakt er ieder jaar een sport van zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan. Zo kwamen wij drie jaar geleden in Bulgarije, in een vijfsterrenhotel met alles wat je kunt wensen, voor relatief weinig geld. De Balkanlanden zijn opkomende economieën. Er worden nieuwe accommodaties en hotels gebouwd, die 's zomers nog niet volgeboekt zijn omdat de westerse toerist die landen (nog) niet heeft ontdekt. Dit jaar zijn we naar Macedonië geweest. Wederom voor relatief weinig geld in een viersterrenhotel. Aan het meer van Ohrid. Dit meer is werelderfgoed, ligt deels in Macedonië en deels in Albanië, en heeft super helder water.

Macedonië is hartstikke goedkoop. Een taxirit van zes kilometer kost nog geen vier euro. Een kop koffie in een café een halve euro. Uiteraard willen we, naast genieten van de zon en lekker luieren, ook de cultuur van het land opsnuiven. De hostess van de reisorganisatie waarschuwde geen excursies met lokale taxichauffeurs te doen. Het was veiliger om via haar te boeken. Maar haar tarieven waren ‘Nederlands’ hoog. Dus, dwars als we zijn, hebben wij met een lokale taxi een rit rond het meer van Ohrid gemaakt.

Onze taxichauffeur, Dimitri, sprak zeer goed Engels. Hij heeft onderweg veel verteld over de bezienswaardigheden en over de politiek en de cultuur van de twee landen. Hij heeft ons de mooiste plekjes rond het meer laten zien; een nagebouwd dorp op het water van voor onze jaartelling, het beroemde klooster van St. Naum, de Albanese stad Pokradec waar de communistische stijl van bouwen goed te zien is, het Albanese dorp Lin waar de tijd vijftig jaar stil heeft gestaan en de Macedonische steden Struga en het zevenduizend jaar oude Ohrid. Wij bepaalden zelf hoe lang we waar wilden blijven. In Albanië hebben we met zes personen voor 48 euro uitgebreid geluncht. Macedonische douanebeambten lieten ons na controle van de paspoorten doorrijden, de Albanese beambten wilden er een paar euro bij. De taxirit kostte ons 100 euro. Bij de reisorganisatie was het 40 euro per persoon, en wij zijn met z'n vijven. En dan hadden we niet alle plekjes gezien, die we nu wel hebben gezien.

Je kunt gemakkelijk besparen tijdens de vakantie. Vermijd de traditionele vakantiebestemmingen en ga bijvoorbeeld naar de Balkan. Pak niet altijd de excursies van de reisorganisatie, maar ga in zee met lokale aanbieders waar je natuurlijk wel een goed gevoel bij moet hebben. Zo vloeit jouw geld ook rechtstreeks naar de inwoners van het land, en gaat niet een deel naar de reisorganisatie.

Ger Jaarsma
Directievoorzitter Kredietbank Nederland