Handelen op vrijmarkt

Geplaatst op 21 mei 2012

Zondagavond 29 april rijd ik met vrouw en dochters van tien en acht door het centrum van Leeuwarden. Op zoek naar een geschikte plek om op Koninginnedag spulletjes te
verkopen. In het half jaar daarvoor is al het overtollige speelgoed opgespaard op zolder. Er stond zo veel dat ik er nauwelijks nog kon komen. Vlakbij de McDonald’s is nog een vrije plek. We tapen een stuk van drie bij vier meter af op het trottoir. De meiden zetten met grote letters hun naam en ‘bezet’ in de rechthoek. Dan naar huis, onder de wol.

Maandagochtend gaat de wekker om vijf uur. Zou de Koningin ook al wakker zijn? Na twee koppen koffie en een broodje gaan we met de volgepakte auto richting het centrum. Het aftapen hielp; ‘onze plek’ is nog vrij. We spreiden de dekens en stallen dan de te verkopen spullen uit. Vanaf 6.30 uur begint de verkoop op gang te komen. De kinderboeken en de dvd’s gaan als een trein. We vragen meestal een euro per stuk. Daar willen sommigen ook nog op afdingen. Onze dochters ontpoppen zich als echte verkopers. Ze willen graag spulletjes laten zien en zijn er als de kippen bij om het geld in ontvangst te nemen. Soms gaan ze wat gemakkelijk mee met afdingers, maar dat zijn leermomenten.

De McDonald’s doet overigens ook goede zaken. Om zeven uur gaan ze open. Voor het toiletgebruik vragen ze de hele dag dertig cent. Daar hebben ze – volgens mij – nog het meeste aan verdiend! Om vier uur ’s middags houden we het voor gezien. Tot elf uur hebben we echt flink verkocht. Daarna kwam de stroom ‘slenteraars’ op gang; die kijken wel, maar kopen niets. Meer dan twee derde van onze spullen zijn verkocht. De rest nemen we weer mee naar huis. Thuisgekomen wordt de opbrengst geteld: 217 euro. Niet gek voor een dagje verkoop.

De zaterdag daarop hebben we een spelcomputer Wii met toebehoren gekocht. Dat was namelijk het doel van de verkoop. Zo werd Koninginnedag een leuke en leerzame dag. De dochters hebben geleerd te verkopen en te onderhandelen. En ze hebben zelf hun langgekoesterde Wii bij elkaar verdiend. De vrijmarkt leent zich dus erg goed voor de financiële opvoeding van kinderen.

Volgend jaar iets voor u?

Ger Jaarsma, directievoorzitter