Leen niet van familie

Geplaatst op 19 november 2012

Banken en financieringsmaatschappijen zijn tegenwoordig niet happig op het verstrekken van leningen. En zeker niet als u minder dan één keer modaal – ruim 1800 euro netto per maand – verdient. Als u dan toch geld nodig heeft, is lenen bij familie of vrienden wellicht in uw gedachten opgekomen. Mijn advies; doe dat nooit.

Een lening is namelijk een zakelijke transactie tussen de lener en de kredietverstrekker. De verstrekker rekent rente om risico’s af te dekken en om de kosten van het verstrekken van het krediet te betalen. In de rente zit daarnaast een beetje winst verwerkt. Maar hoeveel rente wil je betalen aan je broer? En wat gebeurt er als je (tijdelijk) niet kunt terug betalen? Heeft dat effect op de relatie?
Je hoeft niet beslist te lenen bij familie en vrienden. Er is namelijk een alternatief. Dat zijn de 20 gemeentelijke kredietbanken. Deze banken zijn zestig tot tachtig jaar geleden door gemeenten opgericht om leningen te verstrekken aan diegenen die elders niet kunnen lenen. Dit betekent overigens niet dat iedereen altijd een lening krijgt. Ook kredietbanken bekijken of iemand kredietwaardig is en de lening kan terugbetalen.

Kredietbanken zijn gespecialiseerd in het verstrekken van kleine leningen – vanaf 250 euro – en zijn gewend om bijzondere oplossingen te bedenken in ogenschijnlijk onmogelijke situaties. Zo kan de bijstandsmoeder, van wie de wasmachine het heeft begeven, vijfhonderd euro lenen voor een nieuwe. Of de werkloze timmerman kan een paar duizend euro lenen om een auto te kopen, zodat hij bij een nieuwe werkgever aan de slag kan.
En veel grotere bedragen zijn ook mogelijk. Zo heeft onze bank laatst een interieurwinkel met liquiditeitsproblemen 150.000 euro geleend. Als zekerheidsstelling heeft een oom van de eigenaar een kapitaalsverzekering aan de kredietbank gecedeerd.
Natuurlijk had de oom het geld zelf kunnen lenen aan de neef. Maar dan had hij de kapitaalsverzekering te gelde moeten maken en zou er een zakelijke relatie ontstaan, die in mijn ogen onwenselijk is. Nu is er een zakelijke overeenkomst tussen de kredietbank en de interieurwinkel.

Dus als u geld wilt lenen, en u krijgt nul op het rekest bij uw bank, dan is er een betrouwbaar alternatief; de kredietbank.

Ger Jaarsma, directievoorzitter