Loonbeslag? Zorg dat u het goede bedrag krijgt!

Geplaatst op 10 mei 2016

De overheid heeft een online rekentool gemaakt waarmee u zelf kunt berekenen welk deel van uw loon of uitkering u iedere maand mag houden. Deze online rekentool vindt u op de website uwbeslagvrijevoet.nl.

Wanneer u schulden heeft kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Bij een loonbeslag krijgt de beslaglegger (bijvoorbeeld een deurwaarder) een deel van uw loon of uitkering uitbetaald. Voor het berekenen van de beslagvrije voet heeft de beslaglegger gegevens van u nodig. Wanneer hij die gegevens niet krijgt, dan kiest hij voor een standaard maandbedrag. Dit klopt niet altijd met wat u moet krijgen. Als u te weinig geld krijgt dan kunt u problemen krijgen met het betalen van uw vaste lasten. Bij een loonbeslag is het daarom altijd belangrijk om te controleren of u het juiste bedrag krijgt, zodat u voldoende geld overhoudt om uw vaste lasten te betalen.

Uw maandbedrag staat niet vast. Als er iets verandert in uw situatie, dan verandert uw maandbedrag vaak ook. Het is daarom belangrijk om wijzigingen in uw situatie op tijd door te geven aan de beslaglegger. Belangrijke data voor wijzigingen zijn bijvoorbeeld 1 januari voor de zorgpremie en 1 juli voor de huur. Als de zorgpremie en de huur veranderen, dan kan dat van invloed zijn op de beslagvrije voet. Belangrijke gebeurtenissen die u aan de beslaglegger moet doorgeven zijn bijvoorbeeld een huwelijk, samenwonen, echtscheiding of overlijden. Ook de geboorte van een kind of wanneer uw kind 12, 16 of 18 jaar wordt kan betekenen dat uw maandbedrag verandert.

Voor meer informatie over de beslagvrije voet kunt u ook terecht op uwbeslagvrijevoet.nl.