Schuldsanering blij met einde tophypotheek

Geplaatst op 1 augustus 2011

Leeuwarden - De strengere regels voor hypotheken, die vandaag ingaan, zijn een goede zaak. Dat meent Ger Jaarsma, directeur van de Kredietbank Nederland - de instelling die mensen helpt die in grote financiële problemen zijn gekomen. Aflossingsvrije hypotheken zijn volgens hem steeds vaker een reden waardoor mensen in de schuldsanering terecht komen.

Vanaf vandaag mogen hypotheekverstrekkers geen tophyptoheken meer met een waarde van 125 procent van de woning verstrekken, wordt er strenger gekeken naar het inkomen en is de aflossingsvrije hypotheek verboden. Hypotheken moeten voldoen aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen die is opgesteld door het ministerie van Financiën, het verbond van verzekeraars en de Autoriteit Financiële Markten.

,,De laatste drie jaar kloppen steeds vaker mensen bij ons aan die nog niet zo lang geleden een huis hebben gekocht en nu in de problemen zitten. Vaak gaat het om tophypotheken, gebaseerd op twee inkomens. En dan ook nog eens aflossingsvrij. Als een van de twee inkomens wegvalt, ontstaat er meteen een probleem.”

Daar komt volgens Jaarsma nog bij dat door de ineenstoring van de woningmarkt de problemen voor deze groep nog groter worden. ,,Je hebt niet alleen de volledige hypotheekschuld in dit soort gevallen, door de daling van de woningprijzen krijg je bij verkoop ook nog eens te maken met een grote extra restschuld.”

Cijfers
Hoeveel Friezen door de aflosingsvrije of tophypotheek in de problemen zijn gekomen, weet Jaarsma niet exact. Maar: ,,Drie jaar geleden bestond 100 procent van ons klantenbestand uit mensen met een inkomen dat beneden modaal lag. Nu heeft 25 procent een bovenmodaal inkomen en heel vaak ook een eigen huis.” In 2010 klopten 2200 mensen in Fryslân bij de Kredietbank aan; omgerekend zouden tussen de drie- en de vierhonderd van hen huizenbezitter zijn, meent Jaarsma. Exacte cijfers daarover heeft hij niet.

De nieuwe regels zullen pas over enkele jaren effect hebben. ,,Nu hebben we ook weinig klanten met oude, ouderwetse hypotheken. En als mensen direct beginnen met af te lossen, hebben ze een buffer op het moment dat hen iets overkomt zoals ziekte of baanverlies.”

Bron: Friesch Dagblad, 1 augustus 2011