Haardhouthandel Sierra Nevada maakt succesvolle doorstart dankzij Ondernemersimpuls Fryslân

Geplaatst op 31 maart 2015

In oktober 2014 werd het faillissement uitgesproken over de Harlingse haardhouthandel Sierra Nevada. Ondernemer Henk Jan de Jong uit Broek nam het bedrijf over en slaagde erin de handel in haardhout en aanverwante producten nieuw leven in te blazen.

Voor Henk Jan de Jong was Sierra Nevada precies wat hij zocht. Zijn watersportbedrijf in Workum kampte met de gevolgen van de crisis en om te voorkomen dat hij nog meer werknemers moest ontslaan, zocht hij een bedrijf ‘voor erbij’. Het faillissement van Sierra Nevada – hoe treurig ook – was voor hem een kans die hij niet wilde laten lopen.

Het overnemen van een failliet bedrijf lijkt risicovol, maar De Jong was overtuigd van de potentie van de houthandel. Met een goed doortimmerd ondernemersplan klopte hij aan bij zijn bank om een lening aan te vragen voor de overname. Daar liep hij aan tegen de strenge acceptatiecriteria die banken tegenwoordig hanteren bij de behandeling van kredietaanvragen. Het zou een langdurig traject worden met een onzekere uitkomst – en dat was in dit geval geen optie. De Jong moest snel handelen en had dus snel een krediet nodig. Ondernemersimpuls Fryslân bood uitkomst door zijn kredietaanvraag snel in behandeling te nemen én te honoreren.

Onder de naam Ondernemersimpuls Fryslân heeft Provincie Fryslân 5 miljoen euro beschikbaar gesteld om Friese ondernemers meer financiële ruimte te bieden. Het bedrag wordt ingezet in de vorm van geldleningen. Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) doet het bedrijfskundig onderzoek en geeft een positief of negatief advies. Kredietbank Nederland beheert het geld van de provincie en verstrekt de kredieten.

De zaken bij Sierra Nevada gaan inmiddels goed. De Jong: “Ik denk dat ik binnen vijf jaar de grootste haardhoutleverancier van Nederland kan zijn. In de paar maanden dat ik nu eigenaar ben, haalden we al meer internetomzet dan de vorige eigenaar in een heel jaar. Dus de groei zit er nu al in. Ik zet wat zwaarder in op internetverkoop en heb mijn assortiment uitgebreid met innovatieve, lifestyle-achtige producten. Zo ben ik minder afhankelijk van strenge winters.”

Ondernemers die een krediet willen aanvragen vinden op www.ondernemersimpulsfryslan.nl alle benodigde informatie.

Bekijk hier het verhaal van ondernemer Henk Jan de Jong, houthandel Sierra Nevada (filmpje).