Spijt is goed

Geplaatst op 3 januari 2011

Lenende Nederlanders hebben moeite met de hoogte van het bedrag dat ze geleend hebben. Dit is een goede waarschuwing voor consumenten die op het punt staan een lening af te sluiten.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft bekendgemaakt dat tweederde van de Nederlanders liever een lager bedrag had geleend dan de lening die ze nu hebben. Bijna de helft van de Nederlanders ervaart hun lening als een last.

Dat zijn berichten waar ik blij van word. Als directeur van de Kredietbank – en voorheen als voorzitter van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK – probeer ik al bijna tien jaar consumenten te bewegen niet of minder te gaan lenen. En blijkbaar zien consumenten nu zelf hun gemiddeld openstaand krediet van 11.400 euro ook als een probleem. Van de 460.000 huishoudens in Nederland met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet willen dus 300.000 huishoudens graag een lager bedrag in de min staan dan ze nu hebben.

Ik zou zeggen: doen!

Ga naar uw bank of uw financieringsmaatschappij en ga het regelen. Als u een doorlopend krediet heeft, laat hem omzetten naar een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is een aflopend krediet. U kunt niet – zoals bij een doorlopend krediet – weer bedragen opnemen. Op die manier weet u zeker dat uw openstaande bedrag omlaag gaat.

Maak ook voor u zelf een budgetplan. Zet een realistisch bedrag in dit plan voor het aflossen van de lening. Spreek dit bedrag af met uw bank of financieringsmaatschappij, zodat u zich er ook aan moet houden. Op deze manier gaat u gedisciplineerd aan het werk en dwingt u zichzelf niet meer te laten verleiden tot het aangaan van nieuwe hogere leningen.

Uit bovenstaande hebt u wellicht de conclusie getrokken dat ik tegen lenen ben. Dat is niet waar. Er is niets mis met het aangaan van een lening voor bijvoorbeeld een nieuw gebruiksgoed. Maar voordat u gaat lenen, moet u eerst eens nadenken of u niet kunt sparen voor datgene wat u voor de lening wilt kopen.

Als u dan besluit te gaan lenen, neem dan een persoonlijke lening. Neem geen doorlopend krediet of een roodstand op uw rekening. Een doorlopend krediet of een roodstand kost veel meer rente en u blijft lenen. En denk na over het bedrag. Zorg dat u later geen spijt krijgt van de hoogte van de lening.

Ger Jaarsma
directievoorzitter Kredietbank Nederland