Tandarts? Afdingen!

Geplaatst op 20 maart 2012

Tandartsen experimenteren sinds 1 januari met vrije tarieven. Daarbij hebben ze lang niet altijd de belangen van de patiënt voor ogen. Uit onderzoek van de patiëntenorganisatie NPCF is gebleken dat de nieuwe tandartstarieven zelden helemaal gedekt worden door de zorgverzekering. In januari en februari 2012 zijn de gehanteerde
tarieven van 1150 tandartsen vergeleken. Het blijkt dat de kosten van negen op de tien behandelingen hoger zijn dan de verzekeraars vergoeden. We zullen ons daarom beter moeten voorbereiden op het tandartsbezoek. Tijd voor actie.

Een veelgehoorde klacht bij de NPCF is dat tandartsen de consulten flink duurder hebben gemaakt. Zoekt u daarom vóórdat u de tandarts belt voor de jaarlijkse check, even uit wat uw zorgverzekeraar vergoedt voor een gebitscontrole. Als u vervolgens de tandarts belt om een afspraak te maken, vraagt u eerst wat het consult kost. Is dat meer dan de vergoeding van uw zorgverzekeraar, dan kunt u afdingen - of op zoek naar een andere monddokter. Als bij het consult blijkt dat verdere behandeling noodzakelijk is, vraag dan om een offerte. Vergelijk wederom de tarieven met de vergoedingen van de zorgverzekeraar. Is er prijsverschil in uw nadeel, onderhandel dan verder. Dat lijkt lastig, omdat u wellicht
een jarenlange relatie met uw tandarts heeft. Maar dreigen met overstappen is niet zo moeilijk en zal toch flink aankomen. Het aanbod aan tandartsen is in Fryslân groot genoeg om het dreigement om te zetten in daadwerkelijke actie.

Het vrijgeven van de tandartstarieven door het kabinet beoogt meer marktwerking en lagere prijzen. Vooralsnog lijkt het tegenovergestelde te gebeuren bij de meeste tandartsen. Terwijl de tandartsen met de door de zorgverzekeraars gehanteerde tarieven een prima boterham kunnen verdienen, vinden zij dat de patiënt nog wel wat extra kan betalen. En dat gaan we dus niet doen. Als iedereen in het vervolg eerst gaat onderhandelen met de tandarts, en zich daarna pas laat behandelen, zullen de prijzen vanzelf gaan dalen. Misschien vindt u het lastig om te dealen met de tandarts. Maar als u een auto koopt of iets verkoopt op Marktplaats onderhandelt u ook. Het gaat tenslotte om uw eigen zuurverdiende geld.

Ger Jaarsma, directievoorzitter