Wachtlijst voor schuldhulp

Geplaatst op 27 september 2011

LEEUWARDEN - Mensen met schulden moeten vanaf volgend jaar langer wachten op hulp. Vanwege zware economische tijden komen steeds meer mensen in de problemen, maar door bezuinigingen is er minder geld om ze te helpen.
Tot nu toe kon worden voorkomen dat mensen met schulden op een wachtlijst terechtkwamen, maar volgens de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren (NVVK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lijkt een wachtlijst volgend jaar onvermijdelijk. De verenigingen zeggen dat het spaarpotje van steeds meer mensen leegraakt en dat in 2012 ‘meer mensen door de financiële bodem zakken’. Hoe lang de wachtlijsten worden, is niet te zeggen.
Ger Jaarsma, directeur van de Gemeentelijke Kredietbanken in Nederland, ziet nog geen apen en beren op de weg. ,,Wij hebben nu geen wachtlijsten en zijn van plan om dat zo te houden. Het is natuurlijk afwachten of gemeenten genoeg subsidie hebben voor schuldhulpverlening. Zolang zij genoeg betalen, hebben wij geen wachtlijsten. In Fryslân heb ik geen signalen van gemeenten dat ze van plan zijn te bezuinigen op schuldhulpverlening.”
In 2010 kreeg de kredietbank landelijk vijfduizend aanvragen. Dit jaar staat dat aantal tot nog toe op vierduizend. Jaarsma: ,,Je zou denken wij het dit jaar drukker hebben door de crisis, maar het tegenovergestelde blijkt. Om maar even aan te geven hoe grillig het is.”
Vorig jaar werd bij alle schuldhulpverleningsinstanties in totaal tachtigduizend keer beroep gedaan op schuldhulpverlening en een op de tien huishoudens had minstens één achterstallige rekening.