Website helpt bij aanvragen bankrekening

Geplaatst op 25 april 2011

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en enkele hulpverleningsinstanties zoals het Leger des Heils hebben vrijdag de website basisbankrekening.nl gelanceerd.

De site geeft kwetsbare groepen die geen bankrekening hebben, uitleg over hoe ze er eentje kunnen aanvragen.

De website is het resultaat van een convenant uit 2001 tussen de NVB, het ministerie van Financiën en het Leger des Heils. Ze hebben toen afgesproken dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar toegang moet krijgen tot een betaalrekening.

''Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving'', zei NVB-directeur Wim Mijs. ''Een bankrekening is hierin essentieel.''

Tijdelijke verblijfsvergunning

Ook mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen een bankrekening aanvragen. Volgens Mijs blijft het niet bij deze initiatieven. ''We moeten als banken blijven signaleren wanneer mensen tussen wal en schip raken. Een goede dialoog met de hulpverlening is daarom van groot belang.''

Het Leger des Heils constateerde al in 1999 dat een grote groep cliënten vanwege hoge schulden en een notering bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) niet over een bankrekening kon beschikken. ''En dat leidt tot sociale uitsluiting van bepaalde groepen'', zei Ine Voorham van het Leger des Heils.

 

Bron: www.nu.nl