Kosten

De kosten voor beschermingsbewind zijn verschillend. Voor de kosten moet je weten uit hoeveel personen jouw huishouden bestaat en of er schulden zijn. De kosten worden elk jaar bepaald door het Landelijk Overleg Voorzitters Civiele- en Kantonsectoren (LOVCK).

Doet de bewindvoerder extra werk? Dan vraagt hij of zij toestemming aan de rechter om hiervoor een rekening te mogen sturen. Voorbeelden van extra werkzaamheden zijn: de verkoop van een huis, het oplossen van een schuld of het beheer van een PGB.

Bureau BBW hanteert de volgende tarieven:

Als de bewindvoerder extra werkzaamheden moet verrichten, vraagt hij aan de kantonrechter toestemming om dit in rekening te mogen brengen. Voorbeelden van extra werkzaamheden zijn: de verkoop van een huis, werkzaamheden in verband met problematische schulden of het beheer van een PGB.

Als de klant een laag inkomen heeft, verstrekt de gemeente bijzondere bijstand voor de kosten van het bewind. Bureau BBW vraagt de bijzondere bijstand aan.

Eenpersoons huishouden Per maand 2024  
Standaard (zonder problematische schulden) € 110,00  
Alleenstaande met problematische schulden  € 142,25  

 

Tweepersoons huishouden (Professioneel bewindvoerder) Per maand 2024  
Beiden standaard (60% van 22+22 uur) € 131,83  
Waarbij 1 partner met problematische schulden  € 151,33

 

Beiden schulden (60% van 22+22 uur) € 170,67  

 

Intake alleenstaande Per intake 2024

De beloning voor aanvangswerkzaamheden indien de bewindvoerder voorafgaand aan het bewind budgetbeheer heeft gevoerd.

€ 465,00
De beloning voor aanvangswerkzaamheden indien de bewindvoerder voorafgaand aan het bewind geen budgetbeheer heeft gevoerd. € 621,00

 

Intake met partner Per intake 2024
De beloning voor aanvangswerkzaamheden indien de bewindvoerder voorafgaand aan het bewind budgetbeheer heeft gevoerd.

€ 557,00
De beloning voor aanvangswerkzaamheden indien de bewindvoerder voorafgaand aan het bewind geen budgetbeheer heeft gevoerd. € 745,00

 

Extra werkzaamheden, tarieven zijn inclusief BTW 2024
Voor de verkoop of ontruiming van een woning € 388,00
Eindrekening en -verantwoording € 233,00
Eindrekening en -verantwoording met partner € 280,00

 

Heb je een laag inkomen? Dan kan je gemeente via bijzondere bijstand je helpen met de kosten voor beschermingsbewind. Bureau BBW vraagt dit voor je aan.

 

Wie betaalt voor beschermingsbewind?

Je betaalt zelf voor het beschermingsbewind. Kan dit niet omdat je hiervoor niet genoeg inkomen hebt? Dan vragen wij bijzondere bijstand voor jou aan bij de gemeente. De kosten worden dan door de gemeente betaald. Op die manier kan iedereen die het nodig heeft beschermingsbewind krijgen. Ook de rechter kijkt naar jouw situatie en geldzaken. Er is altijd een oplossing zodat de kosten geen reden zijn om niet in beschermingsbewind te kunnen.